Er akupunktur en farlig behandling?

Af Kjeld Bruun-Jensen. Akupunktør, læge, MHSc., ph.d.
Akupunkturskolen hos Pons. Rynkebyvej 13, 5750 Ringe.
www.akupunktur-uddannelse.dk

Der er på det sidste blevet beskrevet nogle triste sager om sammenfald af lungerne (pneumo- thorax) efter akupunkturbehandling.

Indenfor ca. 1 år har der været 4 sager, hvoraf én havde dødelig udgang.
F.eks. bragte Jyllandsposten d. 1. oktober 2017 en artikel under overskriften ”Advarsler mod livsfarlig akupunktur”, en overskrift, der efterfølgende blev bragt videre på TV2.

351.000 danskere har brugt akupunktur indenfor det seneste år (i).

Jeg finder det rimeligt at antage, at disse personer hver har modtaget ca. 6 behandlinger (ii).
Faren for sammenfald af  lungerne hænger sammen med brug af akupunkturpunkter på brystkassen.
Der ligger masser af hyppigt anvendte akupunkturpunkter i dette område, og jeg vil anslå, at man bruger punkter på brystkassen ved hver anden behandling.
Der gives således i omegnen af 2 mio. akupunkturbehandlinger om året i Danmark (6×351.000 = 2.106.000), og ved ca. 1 mio. behandlinger er der anslået brugt punkter på brystkassen.
Forholdstallet mellem pneumothorax  og akupunkturbehandling kan på dette grundlag beskrives som 1:250.000, og pneumothorax med dødelig udgang kan beskrives med en ratio på 1:1.000.000.

Til sammenligning kan nævnes, at risikoen for at et foster dør ved en fostervandprøve er ca. 1:100 (iii), og risikoen for at patienten dør af en blodprop efter en meniskoperation er på ca. 1:17.000 (iv).

En lang række behandlinger og undersøgelser indebærer således en langt højere risiko end ved akupunktur.

I et studie fra 2012 (v) fulgte man 46.539 kirurgiske patienter i 7 dage.
I studiet indgik 1000 danske patienter. Ud af disse 1000 patienter døde 32, hvilket svarer til en ratio på ca. 1:31.

Jeg er selvfølgelig klar over, at mange af disse 1000 patienter har været alvorligt og kritisk syge. Jeg bruger blot eksemplet for at understrege, at man i det danske sundhedsvæsen  kan  se helt andre risiko rater end dem, der gør sig gældende ved akupunktur.

Jeg mener på dette grundlag, at det ikke har hold i virkeligheden, at kalde akupunktur for en farlig behandling.

Branchen skal selvfølgelig lære af disse ulykkelige sager, og arbejde videre på at højne uddannelsesniveauet blandt akupunktører. Akupunktur er ikke en farlig behandling, men hvis den udføres forkert eller uheldigt, kan det en sjælden gang ende ulykkeligt.

i Alternativ behandling. Resultater fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2013. Statens Institut for Folkesundhed 2015. Tabel 1 side 2.

ii De fleste akupunktører anser 6 behandlinger som et minimums behandlingsforløb

iii http://vejledninger.dsam.dk/fosterdiagnostik/?mode=visKapitel&cid=323&gotoChapter=323

iv Politiken 17 juni 2015

v Mortality after surgery in Europe: a 7 day cohort study. Lancet. 2012 Sep 22; 380(9847): 1059–1065.

8 kommentarer til “Er akupunktur en farlig behandling?”

 1. Jeg har fået akkupuntur for min hånd, der var lammet efter en ulykke. Jeg fik følelser i hånden efter 25 behandlinger
  Jeg kan kun rose behandlingen

 2. Flot skrevet Kjeld
  Når du skriver at der er et dødsfald ved jeg at du hentyder til JPs artikkel, som skriver at der var en der døde efter en akupunktur behandling, men de skriver også at retsmedicineren ikke fandt nogle nålestiks mærker på torso, og ved en politi afhøring af akupunktøren, hvor de spurgte til hvilke punkter der var benyttet til den afdøde, og blev oplyst at der INGEN nåle var sat i bryst region.
  Videre kan man læse at den afdøde blev prøvet genoplivet efter et formodet hjerte stop….. Nu har jeg været igennem mange kurser i førstehjælp, og de på peger altid at der næsten altid vil være ribben der brækker (ellers er hjerte lunge redningen ikke gjort rigtigt mener lærene) og det kunne jo være grunden til de dobbelt sammenfaldne lunger.
  Man skal jo ikke dømme folk udfra en avisartikel, som det ser ud til er sket her.
  Det var ikke kritik til dig Kjeld.
  Vh Akupunktør Bjarne Krog
  Rønne

 3. Lisbeth Favrholdt

  Jeg er rigtig glad for akupunktur. Da jeg startede for 4 år siden havde jeg det som om mine hænder og finger altid sov, lægerne sagde det var en følge af ledegigt så det kunne de ikke gøre noget ved. 2 behandlinger så kunne jeg sidde med et håndarbejde igen. Det var ellers 7 år siden jeg havde kunnet det. Sidste år havde jeg lungebetændelse 3 gange og til sidst blev jeg træt af det, og kontaktede Hanna om hun kunne hjælpe. Har ikke haft lungebetændelse siden. Har ikke oplevet nogle bivirkningerne, er der i mod gået ned i smertestillende medicin.

  1. Dejligt at høre Lisbeth, at du heller ikke finder akupunkturen farlig:-) Og sikke fin perspektivering Kjeld… håber sundhedsministeren læser det. Det vil være rigtig ærgeligt for vores patienter, hvis lovforslaget om at stikke i thorax går igennem 🙁

 4. Maria Hammer Johansen

  Jeg har siden 2008 kæmper med smerter og spændinger i nakken og øvre del af ryggen, grundet piskesmæld. Derudover lider jeg ofte meget af kraftige smerter i resten af ryggen og ned i bækken/hofteled.
  Jeg har fået akupunktur igennem mange år nu, hvoraf nogle af behandlingerne også har været i thorax området.
  Jeg har aldrig oplevet noget ubehag ved behandlingerne, dog det modsatte, at mine smerter og symptomer bliver mindsket og lindret.
  Hvis man fjerner muligheden for akupunktører for at udføre behandling i thorax området, så fjerner man de omfattende behandlinger som folk har behov for. At skulle have en læge til stede (som ikke er specialiseret inde for området som akupunktøren er) vil være meget omstændigt og giver færre muligheder for at kunne give den behandling der skal til. Ikke altid at en læge kan være til stede, fx bare ved en alm konsultation ved et lægebesøg kan man ikke altid snakke med lægen; hvordan skal det så kunne bidrage til god behandling, hvis man nærmest umuliggør akupunktørens selvstændige arbejde?, selvom de er højt uddannet til igennem intens træning.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *